והרי התחזית: מוות המוני

איך אפשר למנוע מוות מיותר של עשרות אלפי אנשים ואיך כל זה קשור לקריסת הבניין בת"א

הארץ המובטחת שקיבלנו היא לא כזו מציאה כמו שאנחנו רוצים לחשוב ולהציג לעולם, אפשר אפילו להגיד שמבחינה גאוגרפית דפקו אותנו. מעבר לעובדה שאין לנו משאבים יקרים כמו נפט או יהלומים, אין מים מתוקים בשפע ויש לנו מדבר עם התיישבות קלוקלת, ישראל ממוקמת על שבר הסורי-אפריקני. אם תחשבו על זה רגע, לא רק שאנחנו רבים על פיסת אדמה שעל הנייר לא שווה הרבה, גם הלוקיישן הוא חרא. השבר הסורי אפריקני, המתחיל מבקעת הלבנון בצפון, דרך נהר הירדן, ים המלח וחוצה את מפרץ אילת, הוא בעצם שני לוחות טקטוניים המתרחקים זה מזה. בשורה התחתונה, אנחנו נפרדים מיבשת אסיה ועומדים להיסחף עם יבשת אפריקה לקיבינימט. אבל צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה – אנחנו עושים את זה כבר 25 מיליון שנה ויש לנו עוד כמה שנים לפנינו עד להשלמת ההתנתקות. הבעיה העיקרית שתזוזת הלוחות גורמת לרעידות אדמה.

הבוקר קרס חלק ממבנה בת"א ולכד תחתיו 30 פועלים. האסון אמור להדליק נורא אדומה לאסון רחב הרבה יותר. בשנים האחרונות מד"א מכשיר את הצוותים שלו לרעידות אדמה, או ליתר דיוק לרעידה הגדולה, הגראנד פינאלה של רעידות האדמה המתרחשת אחת למאה שנה וזורעת הרס רב. בתרחיש של מד"א מדובר על כבישים שבורים, פצועים שמסתובבים ברחובות ומחפשים את קרוביהם בזמן כל מערכות התקשורת קורסות ובתי החולים ננעלים עקב מצוקת כוח אדם – כאוס הוליוודי מושלם (רק בלי הזומבים). במצב כזה, ע"פ הערכות של גורמי הביטחון, יהיו בין 10-15 אלף הרוגים ועוד מאות אלפי פצועים. רעידת האדמה הכי קרובה לתיאור הזה התרחשה 100 קילומטר דרומית לאילת בשנת 1995 בעוצמה של 6.2 בסולם ריכטר וגרמה לרעידות עוצמתיות גם בגוש דן. נכון, ברעידת אדמה ההיא אף בניין לא קרס, אבל המספרים פה הם קריטיים. ההבדל העוצמתי בין רעידה של 6.2 ל-6.3 בסולם ריכטר הוא פי 10, כך שההבדל בין 6.2 שהיה באילת למינימום 6.5 שאמור להיות באזור המרכז יהיה עוצמתי פי 1000, וזה עוד לפני שדיברנו על רעידות אדמה שחוצות את הרף השביעי של סולם ריכטר, הצונמי שיגיע בעקבות הרעש ויכסה את מישור החוף, בנייני המגורים שיקרסו ואפילו מפעל הטקסטיל בדימונה שנבנה בשנות החמישים שמזכיר באופן מוזר את הכור הגרעיני בפוקושימה שנחרב מרעידת אדמה. אירוני.

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

צילום מסך מתוך האתר The Little Haiti Optimist Club

יותר אירוני שבישראל מודעים לאסון שעומד להגיע. מאות אלפי בניינים בסכנת קריסה. בניינים שנבנו לפני שנת 1982 בתקן הישן ככל הנראה לא יצליחו לשרוד רעידת אדמה עוצמתית כמו זו שאמורה להגיע. באפריל 2005 אישרה הממשלה את תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38) בתקווה שעם התמריצים הנכונים תוך מספר שנים מועט כל המבנים הישנים יהיו מוכנים לאמא של רעידות האדמה. עסקת התמ"א אמורה להיות WIN-WIN  לכולם: קבלן המצליח להחתים את מרבית הדיירים על עסקת התמ"א בונה לדיירים בד"כ מעלית, חדר מרחב מוגן ומרפסת, ובתמורה הוא מוסיף קומות לבניין ומכסה את הוצאות חיזוק הבניין והתוספות עם מכירת הדירות. אבל בישראל כמו בישראל שום דבר לא זז כמו שהוא אמור לזוז. במרץ 2011 הוציא מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס דוח חריף בו הוא מתריע בפני האסון הקרב ובא. הדוח יצא שלושה חודשים לאחר השריפה בכרמל והמסקר ניסה לנצל את המומנטום של התראה בפני סכנה. בהקדמה לדוח נכתב:

"מרבית המומחים לרעידות אדמה סבורים, כי התרחשותו של אסון רעידת אדמה בישראל, שעלול לגבות אלפי קורבנות בנפש ולגרום נזקים ניכרים לרכוש ולמבנים, היא כמעט ודאית, וכי רעידת אדמה כזאת בוא תבוא, במוקדם או במאוחר. אשר על כן, ההיערכות לקראתה, חייבת לעמוד במקום גבוה ביותר בסדר העדיפויות הלאומי. אם תשכיל מדינת ישראל להיערך נכון, לחזק מבנים שאינם עומדים בתקן לבנייה עמידה ברעידות אדמה ולדאוג לאכיפת התקן, גדולים הסיכויים שתצליח לצמצם באורח ניכר את הנזקים הצפויים מרעידת אדמה שעצמתה גבוה" 

אך עם זאת, המבקר גם מבין שבישראל לא פועלים לפני האסון אלא רק אחריו:

"לדאבון הלב, מוצא את עצמו משרד מבקר המדינה מתריע בשער, זה כעשרים שנה, בסדרה ארוכה של דוחות, בנושא מחדל ההיערכות לרעידות אדמה בישראל. בביקורת זו נמצא, שליקויים משמעותיים בתחום זה לא תוקנו ואף החריפו. ממשלות ישראל לדורותיהן הביאו לידי מחדל חמור ומתמשך לאורך שנים בטיפול בהיערכות ובמוכנות לאסון רעידת אדמה. תקצוב חסר וקיצוצי תקציב במשך שנים, שנעשו בלא שנבחנה באורח מקיף השפעתם על ההיערכות לחירום, הביאו לפגיעה קשה בתחום זה. ההתרעה העולה בדוח מיוחד זה היא בבחינת "דגל אדום" בפני ראש הממשלה וממשלת ישראל, המצביע על מחדל חמור ומתמשך, אשר מונח בראש ובראשונה לפתחה של הממשלה. על הממשלה מוטלת החובה לפעול לאלתר, תוך כדי שיתוף פעולה בין כל משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, על מנת להפסיק את הסחבת המתמשכת ולהקצות את המשאבים הנדרשים למילוי משימות חיוניות לשיפור המוכנות לקראת אסון רעידת אדמה".

חמש שנים עברו מאז הדוח של המבקר. נתניהו עדיין ראש ממשלה והתמ"א טרם הפכה לנחלת הכלל. התחום הפרוץ לכל "יזם" שמעוניין לגזור קופון מרתיע הרבה מאוד דיירים שלא קופצים על כל הזדמנות ודוחים את הכלי הממשלתי שיכול להציל את חייהם. אבל לפחות במרכז פנייה יזומה לדיירים עקב הביקוש הגבוה לדירות. כאשר מתרחקים מאזור גוש דן, קשה מאוד למצוא קבלנים שיהיו מוכנים בכלל לעשות תמ"א בבניינים מהסיבה הפשוטה – לא פשוט למכור דירות באופקים כמו ברמת גן. מצד שני אפשר גם לעצום את העיניים ולהאמין שלא יקרה שום דבר.

אודות הבלוג הזמני של עמותת מצו"ף

עמותת מצו"ף - מאגר ציבורי וניטור פדופילים.
פוסט זה פורסם בקטגוריה כלכלי, כללי, עם התגים , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s